Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ενδυμασίες

Από την έκθεση πινάκων με θέμα «Ελληνικές ενδυμασίες», που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2010 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
(πλ. Κλαυθμώνος, τηλ.: 210-3231397)

Η έκθεση περιελάμβανε 79 χαρακτικά, 18 υδατογραφίες και 2 σκίτσα από εικονογραφημένα βιβλία, στα οποία έγραφαν οι περιηγητές τις εντυπώσεις τους από τους τόπους όπου περιόδευαν. Η εικονογράφηση γινόταν από τους ίδιους ή από καλλιτέχνες που τους συνόδευαν. Τα θέματα ήταν τοπία της ελληνικής υπαίθρου, σκηνές της καθημερινής ζωής, ηθογραφικές σκηνές, ιστορικά πρόσωπα και άνθρωποι ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής που επισκέπτονταν.

Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει έργα που απεικονίζουν άνδρες και γυναίκες με τις παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες, επίσημες ή καθημερινές, από τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, την Ηπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και τη Μικρά Ασία.


Οι καλλιτέχνες που απεικόνισαν τις ελληνικές ενδυμασίες της συλλογής είναι:
- Οι χαράκτες: Bartolozzi, Bocquin, Brione, Curzon, Dobler, Duracme, Gaite, Gatine, Grasset De St. Sauver, Gutsen, Hochetti, Hofelich, Lachausse, Lange, Laroque, Lecompte, Lemercier, Melcher, Miscelle, De Nicolay, Philipon, Portier, Voyer, Pauquet, Σταματάκης.
- Οι ζωγράφοι: Asprea, Cartwright, Colin, Cosway, Demoraine, Desprais, Deveria, Feneck, Gerrard Le Barron, Goupil, Hadler, Lassale, Laurens, Levilly, Mansion, Petzl, Phillips, De Roos, Baron von Stackelberg, Stieler, Voltx.
- Οι σκιτσογράφοι: Petzl και Voltx.
- Οι χαράκτες και ζωγράφοι: Narksert, Pauquet, Rouargue, Preziosi, Stop, Thon.

Οι απεικονίσεις της συλλογής είναι λιθογραφίες, χαλκογραφίες, έγχρωμες χαλκογραφίες, επιχρωματισμένες λιθογραφίες, τσιγκογραφίες, οξυγραφίες, ελάχιστες υδατογραφίες και δύο σκίτσα με μολύβι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: